Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

"Valamikor 1947 táján, amikor kisgyerek voltam, apám wobblereket kezdett faragni az otthon található seprűk nyeléből, amiket anyám tartott a ház körül. Először hobbinak indult. Apám pénztárgépekkel ügynökölt, s bizony elég nagy volt a konkurencia. Kitalálta, hogy az ügyfeleinek ajándékoz egy-egy wobblert, hogy így megkülönböztetett figyelemben részesüljön, s később is emlékezzenek rá. Ami apró üzleti ajándéknak indult, az hamarosan több lett, mint amit csupán a szabadidejében el tudott volna látni. Hamarosen le lett tiltva a seprűkről, sőt még a konyhából is száműzte anyám a garázsba a furcsa hobbijával. Attól kezdve az asztalostól szerezte be a wobblernek való alapanyagot.

Nem sokkal később már horgászok jártak a nyakára, hogy készítsen nekik is műcsalikat. Ekkor jött rá, hogy ebből bizony üzletet is lehet csinálni. A fa megmunkálásához gépeket vásárolt, elkezdett különféle wobbler alakokkal kísérletezni. Az első igazás sikeres modellnek a "Devil's Horse" mutatkozott, mely egy nehéz, jól dobható, de lassan süllydő fahalacska volt. Az akkori kezdetleges orsókkal is viszonylag messze lehetett dobni, s ez meghatározó volt abban az időben.

Később aztán a peremfutó orsók térnyerésével visszatért a könnyebb, úszó modellekhez, melyek vibrációja sokkal kedvezőbben alakulhatott a nehéz modellekkel összehasonlítva. A Smithwick Lure Company fantasztikus fejlődésen ment keresztül a családi konyhától a világ minden pontján ismert wobbler-márkáig, mindeközben horgász generációk kedvencévé vált.

A máig tartó versenyben is állja a helyét, ami csak úgy lehetséges, hogy alkalmazza a legújabb eljárásokat (elsősorban a színezésben), melyeket a wobblergyártásban manapság a legjobbak használnak. Apám mindig azt hajtogatta: légy különb másoknál! Nos, azt hiszem ezt a wobblereivel megvalósította!"

Jack A. Smithwick (Az alapító fia, élt 1932-2006)