Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

Egyes források szerint már 1906-ban megalakult a Creek Chub műcsali-gyár, de 1916-ból már írásos dokumentumok is vannak. Akármelyik dátum is a helyes, biztosan a pionírok pionírja volt ez a kis manufaktúra, és minden idők egyik legöregebb horgász brandjéről beszélhetünk. Az első katalogizált modell a Wiggler volt, így ezt tekintehtjük a Creek Chub wobblerek atyjának. Az Indiana állambéli Garrett városkában három ember alkotta a céget. Az ötletgazda Henry Dills (1872-1927) volt, aki befektetőként számított társaira. Talán ő volt az első, aki terelőlemezt applikált egy fa wobbler orrába. Ráadásul nem fix darabot, hanem olyat, amely oldalra tudott billegni, így képes volt extrém módon beremegtetni a műcsalit.

 

A korai Wiggler két zsinórbekötő szemet is kapott, egyet a tört terelőlemez közepén, egy másikat a wobbler feje tetején. Ha alulra kötöttek, felszín közelében haladt, ha felülre, akkor mélyebbre is leküldhető volt. Igencsak végigondolt, univerzális műcsalit gyártottak. Hogy ez mennyire így volt, ékes bizonyítéka a tény, hogy a jelenleg is világrekordnak elismert 22 lb-s (10 kg feletti) "nagyszájú" fekete sügeret ilyen csalival fogta George W. Perry 1932-ben. Azóta mindössze egyetlen nagyobb fekete sügeret fogtak a világon (25lb), de az elejtője nem hitelesítette, hisz külső akadással fogta meg. Neki meg egy fair play díj jár!

Henry Dills számos eljárást kidolgozott a wobblerfestés terén is, az egyik legendás akciója az volt, amikor kitalálta, hogy egy könnyű, megfelelő mintázatú, fátyolszerű anyagon át fújva a festéket, halpikkelyhez hasonlatos festést tud létrehozni. Levédette az eljárást, de nem lett volna elég tőkeerős, hogy egy jogvitában bírósághoz folyamodjon, ezért 1 dollárért eladta a jogokat az akkoriban már mamutcégnek számító Heddonnak, így védve magát is a tömeges másolástól. A Heddonnak már megvolt a presztízse ahhoz, hogy megvédje a technológiát.

A Creek Chub kitartó munkával egyre magasabbra emelkedett. Létrehoztak egy belső céget, a Lures Inc,-t, ahol helyi emberek, főleg nők dolgoztak, akik ügyes kézzel festették és szerelték véglegesre a műcsalikat. A '20-as évek végére már 50 oldalas katalógusuk volt, s több, mint 100 főt foglalkoztattak. Az igen méretes katalógusban persze ekkor már nem csak műcsalik, hanem igényes legyező felszerelések is voltak, elsősorban botok. Ezzel párhuzamosan elkezdtek legyes botokhoz műcsalikat fejleszteni, ezek között volt nem egy sikeres darab, mely komoly gyártási számot is megélt.

 

A Creek Chub túlélte a nagy világválságot, több háborút. Ekkor már az alapító hasonló nevű fia vezette a céget. A második világháború után voltak a legkomolyabb nehézségek, hisz korábban számos alkatrészt Németországból szereztek be, melyet érthető okokból nem lehetett folytatni. Az angol és a norvég horgok beszerzése is akadozott, kellett némi idő, mire újra teljes kapacitással tudtak üzemelni. A '60-as és '70-es évekre már a 145. sztenderd wobbler modellt mutatták be, s összesen több, mint 75 féle színkombinációban árultak műcsalikat.

Ifjabb Henry Dills 1978-ban, 70 éves korában döntött a visszavonulás mellett. Sem az ő családjában, sem az alapítók leszármazottai között nem volt senki, aki a horgásziparban szerette volna kamatoztatni tehetségét. Dills végül úgy döntött, hogy a Lazy Ike Corporationnek eladja a céget, a jogokkal együtt. A gyártás Iowába költözött, de brand és a legenda megmaradt. És a tény is, hogy egy Creek Chub wobbler fekete sügér világrekordot tart immár csaknem 80 éve!