Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Cotton Cordell 1928-ban született az Arkansas-beli Bentonban. Édesapja sokáig az Alcoának dolgozott, majd csónakkiadással kezdett foglalkozni Hot Springsben, a Lake Catherine tavon. Sejthető, hogy a váltás meghatározta az ifjú Cordell életét. Állandóan ott ült a kis irodában és az egyetlen tóra néző ablakból a horgászokat figyelte. Ha az apja azt látta, hogy valaki nehezen boldogul a halakkal, kiküldte fiát némi útmutatással. Cordell kievezett, megmutatta, mit hogyan kell, s a fogás általában nem maradt el. Így lett egyre több visszatérő vendégük, és indult be a horgász-biznisz. Cordell élete további részét a vízparton töltötte.


 

A műcsalikkal is korán megismerkedett. A B52-es bombázók legénységének túlélő csomagja tartalmazott sok hasznos dolgot: kést, kötszert, borotvát... és egy "bucktail jig"-et, azaz egy szarvas szőrből készült műcsalit. Cordell sokáig spórolt, hogy 2 dollárét megvehesse a túlélő csomagot. Mindent kidobott belőle, kivéve a műcsalit. Visszaemlékezésében azt írja, "olyan fogós volt, mint korábban semmi, de ha beszakítottuk, nagyon drága volt pótolni, mert önmagában lehetetlen volt hozzájutni. Sokaknak elmondtam, és úgy is volt: azért kezdtem el műcsalikat gyártani, mert nem volt pénzem megvenni!"

Az 1940-es évek végére Cordell saját kezével készített öntőformával kezdte gyártani a "banana had" jiget. Szarvasszőrt viszont egy idő után nem tudott szerezni, így a család angol szetterét kezdte el vámolni. "A kutyszőr ugyanolyan jó volt, mint a szarvasé, ugyanannyi halat fogtam vele. Mielőtt befejeztem ezt a szakaszt, miénk volt a világ legkopaszabb angol szettere." - mesélte később. Cordell az elsők között kezdett körforgó villantókat készíteni, és a számos cég sok-sok modelljének kialakítása az ő nevéhez fűződik. Elképesztően sokoldalú, kreatív ember volt, akinek ráadásul komoly affinitása volt a horgászathoz.

 

Cordell a saját márkán túl dolgozott olyan hatalmas cégeknek is, mint a Heddon, az ABU Garcia, a Pflueger, a Creme and Burke, vagy a Creek Chub. Kevesen tudják, hogy ezen márkák sikeres wobblerei közül is sokat ő tervezett. Az ő nevéhez fűződik az első kemény műanyagból készült wobbler is. Kidolgozta a fröccsentő eljárást is a gyártáshoz, és a legmodernebb anyagokat használta. Közben a saját üzlete is felfutott. A csúcson, 1980-ban, amikor Cordell értékesítette a cégét, 72 fröccsöntő gép dolgozott napi 24 órában a wobblergyártásban, 3 kontinensen 550 embert foglalkoztatott, és napi 22.000 db wobbler készült el. Mintegy 20 éven keresztül a Cordell Bait Company volt a világ legnagyobb wobblergyártója!

Élete munkájának elismeréseként 1988-ban bekerült a National Freshwater Fishing Hall of Fame-be, azaz horgászok Hírességek Csarnokába.