Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Téli csali: a NAPHAL

  •  Cikkek, tesztek
  • 2015-10-07 00:00:00
A naphal a csontos halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe és a díszsügérfélék családjába tartozó faj.
Őshazája Észak-Amerika keleti fele, Kanadától egészen Floridáig. Angolul pumpkinseed sunfish a neve, mely utal a méretére, az alakjára, hiszen ez magyarra fordítva tökmag naphalat jelent. Magyarországra inváziós fajként az akvaristák közvetítésével jutott el, melyet a köznyelv elnevezett még cifrakárásznak, napkárásznak,japánkárásznak és amerikai naphalnak is.

A naphal nevet valószínűleg azért kapta, mert nagyon szereti a napfényes, világos- partközeli részeket és színezete ehhez mérten mesebeli színpompával párosul.

Nagyobb állománya ott alakul ki, ahol sekély a víz és van benne hínárnövényzet, de az még nem burjánzott el teljesen. A mélyebb holtágakban csak a parti részeken ritkábban, míg a fiatalabb kavicsbánya tavakban, akár nagyobb állománya is kialakulhat.

Nagyobb folyókban a márna-szint és a dévérzóna hala, de ott nem gyakori. Kisebb folyókban a domolykó- és sügérzónában előfordulhat, de a hegyi patakokban már nincs jelen.

Magyarországon a természetes ellenségei közül a harcsa  és a süllő csak ritkán merészkedik a partszéli helyekre, ezért ezeknek a ragadozóhalaknak a táplálékbázisában csak kiegészítő szerepet játszik.

Talán életmódjuk miatt a csuka és az angolna jelent rá igazi veszélyt, hiszen ezek étlapjára már könnyedén felkerülhet.

A horgászata egész egyszerű, hiszen a partmentén él így a horgász akár szabad szemmel is láthatja a leendő zsákmányt. Javasolt szerelés az úszós készség, melyet gilisztával, csontival, de akár csupasz horoggal a hal elé lógatva is lehet sikert elérni. A csalinál arra kell ügyelni, hogy kicsi a hal szája ezért nagyméretű csalira nem tud rákapni. Kapása agresszív és védekezése maximum 15 centiméteres méretéhez képest jónak mondható. Kizárólagosan csak naphalra nem szoktak horgászni, általában csalihalnak fogják. Kifejlett példányai azonban jól kiegészíthetnek egy más nagyobb halakból álló zsákmányt.

 

 

Csalihalként kevesen használják, pedig a nagyobb süllők, csukák kedvelik. A tapasztalt idősebb horgászok mint jó téli csalihalat emlegették. 

 

Rebel Bluegill élethű naphal utánzat. Négyszögletű terelőlemezzel, szakáll nélküli hármas horgokkal, csörgős kivitelben. Sügérre, süllőre, csukára vagy más ragadozó halra eredményes használható.

Igazi shallow runner – merülési mélysége 3 feet  - azaz 0,9m. Szakáll nélküli horognak köszönhetően az akasztás könnyebb, és a horog kíméletesebben és gyorsabban távolíthatóbb el a halból, mint a szakállas társai. 

 

Rebel Bluegill Naphal

Natural

Fire Tiger

Albino

 

Megosztás
Fogj több csukát spinnerbaittel!
Ugyan még március végéig csuka tilalom van, de nem árt már idejében felkészülni a tilalom végére: fogj több csukát, használd a Lindy Muskie Tandemet! Hogy hogyan azt cikkünkből megtudhatod.
   2014-03-03    Cikkek, tesztek