Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Fogj több csukát spinnerbaittel!

  •  Cikkek, tesztek
  • 2014-03-03 00:00:00
Ugyan még március végéig csuka tilalom van, de nem árt már idejében felkészülni a tilalom végére: fogj több csukát, használd a Lindy Muskie Tandemet!
Hogy hogyan azt cikkünkből megtudhatod.
A vízi növényzet növekedése a nyár közepén éri el csúcspontját. Ekkorra a növényzet akár a háromméteres vízoszlop felszínét is elérheti. Ebben a biztonságos dzsungelben keresnek menedéket a sügérek, naphalak, és más táplálékhalak.
A menedék szükségszerű. Miután a táplálékhalak befejezték ívási rituáléjukat a partszéli öblökben, csatornákban, később mind beljebb mozognak a törések mentén növő növényzet nyíltvíz felőli széleire. Rövid idő után egyre beljebb merészkednek a mélyebb vizekre. A nagy ragadozók ekkor már ezeken a töréseken járőröznek. A nagytestű csukák olyan medereséseken várják a sügér és keszeg rajokat, ahol a burjánzó növényzet között zöldes árnyalatuk tökéletes álcát biztosít számukra.
Ha nyáron végigsimogatjuk egy nagy csuka hasát, érezhetjük mit is evett. Sokszor jól ki lehet venni a már lenyelt és éppen emésztett halak alakját, méreteit. Nyár közepén gyakran tenyeres halakat rejt a csukák gyomra. Gyakran jókora sügérekkel, kárászokkal táplálkoznak, de saját fajtársaikat is előszeretettel fogyasztják. Ilyenkor jöhet jól egy nagy spinnerbait.
 


Amikor a nagy csukák elkezdenek beállni a növényzet vonala előtti törésekre, és vonuló kárászrajokra, vagy egyéb nagytestű táplálékhalakra lesnek, akkor igazán fogósak ezek a csalik. Enyhén zavaros vízben egy nagy spinnerbait pont olyan, mint egy jókora fehérhal. Az egész csali körvonala egy tenyeres táplálékhaléra hasonlít. Ha körberajzolnánk a csalit, akkor egy hal alakot kapunk. A nagy csukák nem kergetnek apró keszegeket, hanem a nagyobb táplálékhalakat részesítik előnyben.
A 24 cm-es Lindy M/G Muskie Tandem pont egy ilyen táplálék illúzióját kelti a víz alatt.

Ha egy tavon van növényzet, a csukák meg fogják találni és egész nyáron vadásznak körülötte. Minél vastagabb egy növénytelep, annál valószínűbb, hogy vonzza a nagyobb táplálékhalakat és a ragadozókat egyaránt. Akár a part mentén az öblökben, akár kint a nyílt vízen található a növényerdő, ha elég mély a víz körülötte, akkor a nagyobb csukákat rendszerint ott találjuk a mélyben. A nagy csukák magánzók; egyedül vadásznak egy területen. Általában a növényzet mélyvíz felőli oldalán állnak lesben, de nem mindig. Ha van szabad vízfelület a part és a vízi növény telep között, és ott kellően mély a víz (legalább 1,5 méter), akkor a tökleveles sekélyebb oldalára is kiállnak vadászni.
A nagy spinnerbaitek jó kereső csalik. Nagy területeket fésülhetünk át velük gyorsan és alaposan. A növényzet előtt erőteljes csalogató ingert jelent (nagy rezgések, vizuális inger) ami támadásra ösztönzi az ott élő agresszív nagyragadozót.
 

A Lindy M/G Muskie Tandem egyedülálló, mert két Colorado lemez van rajta, ami erőteljesebb vibrációt ad le, mint a fűzfalevél formájú kanalak. A két különböző méretű pörgő rögtön tudtára adja a csukának, hogy valami „nagy” közeleg. Érdemes a növényzet elé ejteni, majd hagyni süllyedni előtte, és fenék közelben megindítani a bevontatást a mély víz felé, végig a törés mentén. A bevontatás sebességével és a csuklóból indított rántásokkal érdemes kísérletezni, mert időszakonként eltérő mozdult sor válthatja ki a támadást a ragadozóban. A csukák sebesség iránti igénye napról napra változhat. A forgó kanalak a leglassabb bevontatásra is reagálnak, de a csali ólomfeje elég nehéz ahhoz, hogy egyenesben tartsa azt a leggyorsabb tempó mellett is. Így nem kell aggódnunk azon, hogy spinnerbaitünk esetleg túlveret, vagy kifordul.
 
Az M/G fekete és piros színű kanalakkal, valamint a fekete farok rojt pirossal kihangsúlyozva a sötétebb napokon nyerő, amikor kevés a fény. A fekete-narancs mintázat szintén borongós időben a legjobb. Naposabb időben jobb választás az arany vagy bronzszínű kanállal szerelt spinnerbait, valamint a világosabb chartreuse szín.

A csali nagy mérete ellenére mágnesként vonzza a kisebb csukákat is; az összes közelben tartózkodó ragadozó figyelmét felkelti.

 

Forrás: Nathan Shore / www.lindyfishingtackle.com
Fordította: Szalai Gábor László

 

Megosztás
Van már ötleted karácsonyra?
Van már ötleted Karácsonyra? Nincs???? Nekünk van! Lindy fishing Handling Gloves
   2015-11-24    Cikkek, tesztek
Téli csali: a NAPHAL
A naphal a csontos halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe és a díszsügérfélék családjába tartozó faj. Őshazája Észak-Amerika keleti fele, Kanadától egészen Floridáig. Angolul pumpkinseed sunfish a neve, mely utal a méretére, az alakjára, hiszen ez magyarra fordítva tökmag...
   2015-10-07    Cikkek, tesztek
Lassan kezdődik a csukázás - Spinnerbait a legjobb választás!
Booyah Tandem Blade prémium kategóriás spinnerbait: minőségi Mustad Ultra Point horgok, rozsdamentes acélváz, igazi ékszernek minősülő kanalak, 3D realisztikus piros szemek, 50 szál Bio-Flex szilikon szoknya exkluzív színekben.
   2015-09-28    Cikkek, tesztek