Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Booyah Boogee Bait – bodrogi csukákon tesztelve

  •  Cikkek, tesztek
  • 2013-11-04 00:00:00
Az októberi nyár nem kedvez a ragadozóhalas horgászoknak. Az évszaknak nem éppen megfelelő, húsz fok körüli nappali maximumok bizony kicsit késleltetik az igazi pergető szezont. Ennek ellenére, nem kell otthon maradnunk; igazi kiránduló időnk van, amikor élmény vízen lenni, és ha kitartóan keressük a halakat, akkor meg lesz a jutalmunk is. Ilyenkor a meleg, napos időben a kishalak még a sekély vízben járják bolondos táncukat, ezért itt kell keresnünk a csukákat is. Érdemes olyan csalit választanunk, ami jól vezethető a vízinövények közelében, nem süllyed túl gyorsan és merülése könnyen kontrollálható, lassan és változatosan vezethető, megjelenése pedig kirívóan feltűnő. Én a Booyah Boogee Bait –et választottam erre a feladatra - a Bodrogi csukák legnagyobb bánatára…

A csukákat folyóvízen nem mindig egyszerű megtalálni. Sokszor tűnnek el a tíz méter fölötti mélységekben, és a medertörések, árkok rejtekében, kifejezetten nehezen meghorgászható helyeken tartózkodnak. Azonban, ahogy az ősz beálltával hűl a víz, a csukák egyre aktívabbak lesznek. Kezdetben, amikor még melegek a nappalok, és viszonylag sok kishal tartózkodik partszélben, akkor a ragadozókat is a sekély vizeken kell keresnünk.

A csukák néha a leglehetetlenebb helyeken bújnak meg, a túlságosan kicsinek tűnő vizekre is kiállnak, ahová azt gondolnánk, hogy nem is érdemes bedobnunk csalinkat. Ezek azok a lapályok, ahol a tiszta vízben lelátunk a fenékre és azt hisszük, hogy mindent látunk. Mivel azonban „mindent” látunk, csak halat nem, ezért gyakran nem is dobunk oda, pedig a csuka legtöbbször ott van, csak nem „mutatja” magát.

Folyóvizeken tehát ott érdemes vízközt keresnünk a csukákat, ahol partszélben a folyókanyarok belső ívén, töklevelesek és nádasok alakulnak ki a sekély vízben, és gyakran elöntött fatörzsek, tuskók díszítik az egyébként is nehezen meghorgászható szakaszt. A Bodrog folyón én is ezeket a gyönyörű helyeket keresem, és pergetem rendszeresen. Ha megvan a kiszemelt folyószakasz, akkor csónakommal a partmentén csurogva dobálom meg az akadókat és vízinövénytelepeket.Érdemes folyamatosan figyelnünk a vizet. A kishalak gyakran cinkostársaim a ragadozók keresésében. Miközben egy adott részt pergetek, félszemmel már az előttem lévő szakaszt pásztázom. A megugró apróhalak, rendre elárulják nekem, hogy hol állhat lesben a csuka. Mivel a víz nagyon sekély, így a ragadozók elől menekülő halak gyakran ugranak ki a vízből, vagy épp úgy riad meg egy kishal csapat, hogy menekülésükkel nyomot hagynak a felszínen. A támadó ragadozóhal mozgása ugyanígy észrevehető, még akkor is, ha a táplálékhalat nem közvetlenül a felszínen ragadja meg. Tehát már jóval azelőtt tudom, hogy hova kellesz dobnom, mielőtt odaérnék az adott tartáshoz.

Ilyen sekélyvízi horgászatra nagyon gondosan kell csalit választanunk. A változó mederviszonyok miatt nem akarok sűrűn csalit cserélni. Ezért olyan műcsali kell, aminek merülését könnyen tudom szabályozni, anélkül, hogy túlságosan meggyorsítanám a mozgását. A Booyah Boogee Bait igazán alkalmas erre a horgászatra. Ez a különlegesség magába foglalja a jig-ek nagyhalakat vonzó tulajdonságát, a fém csalik villogását, és emellett egyedi, billegő tánca komoly vibrációt ad le a víz alatt.

 

A csali feje élethűen kidolgozott, nagy szemeket kapott, ami különösen vonzó a ragadozóhalak számára. Egyágú flexibilis horogrendszerrel szerelik, ami a biztos akadásért felelős. A csali lágy szilikon szoknyája egy YUM Boogee Tail farokkal kiegészítve elképesztően finom rezgéseket produkál. Ezt a tulajdonoságát a csalivezetés variálása során tudjuk igazán kihasználni. Nemcsak „húzni” érdemes a bugizó csalit, de rángatni, és jig szerű mozdulatokkal, emelni majd süllyedni hagyni is érdemes, hiszen a lágy farok rész minden apró mozdításunkra azonnal reagál. A Boogee Bait fém nyelve pedig - a villogás mellett - a csali veretéséért felel, ami tulajdonképpen működésbe hozza ezt a nagyszerű ragadozóhal-fogó rendszert.

A Boogee Bait az ólomfej miatt könnyen és pontosan dobható, ám lágy csápjainak köszönhetően egyáltalán nem süllyed gyorsan. Könnyen vízközt tartható, és az egész bevontatás során szemmel követhető. A botspicc emelésével, valamint a csali vezetési technikák váltogatásával tudjuk szabályozni, hogy milyen mélységben jöjjön csalink. Ez a tulajdonsága pedig nélkülözhetetlen akadókkal tarkított helyeken. Sűrű rántásokkal vezetve abszolút nem süllyed, csak ha megállítjuk a bevontatást. Úgy vezetgetem a Boogee Bait –et a vízbe süllyedt faágak között, hogy csalim biztonsággal kikerüli az akadókat, de mégis a legjobb helyeken tudom hitelesen prezentálni és megtartani elegendő időre, hogy a legnyugodtabb csukáknak is garantáltan elpattanjanak kötélidegei.

 

Ezt a csalit bevontathatjuk egyenletesen, rángathatjuk, mint egy jerk csalit, és szakaszosan is húzhatjuk, mint egy jig-et. Valamint variálhatjuk is ezt a háromféle vezetési technikát, amíg meg nem találjuk az adott időben, adott helyen legfogósabb módszert. Van, hogy az agresszívabb, gyors rántásokkal vezetett csali a nyerő, és van, hogy a lassú, imbolygó, lágyan mozgó csali váltja ki a kívánt reakciót a csukákból. Számomra leginkább a szakaszos bevontatás vált be. A Boogee Bait –et húzom, majd visszaejtem és süllyedni hagyom, majd újból húzom, és időnként megrántom, megugrasztom. A víz alatti akadályok felett könnyedén át tudom vezetni. Végig szemmel tartom, és kontrollálom csalim mozgását. Ily módon az akadók között is biztonsággal vezethetem, és fantasztikus élményeket szerez nekem. Szinte minden esetben látom, ahogy a csuka a semmiből előrontva támadja meg és ragadja el csalimat. Ez az élmény pedig leírhatatlan.


Még egy érdekességet érdemes megjegyezni itt. Habár a Booyah Boogee Bait nem egy felszíni csali, igen érdekes tapasztalatokat szereztem felszíni bevontatása közben. Egyszer egy hatalmas vihar által kidöntött fatörzset akartam kikerülni csalimmal a víz alatt. Ehhez azonban teljesen felszínre kellett emelnem a bugizó csalit. Magasra tartott botspiccel könnyedén a víz tetején tudtam tartani a Boogee Bait –et, és úgy vezettem, hogy az folyamatosan borzolta a felszínt és jókora hullámokat keltett maga körül. Leginkább egy felszínen úszó egérhez hasonló mozgással jött felém. Ebben a pillanatban egy nagy árny rontott ki a fa alól és leverte csalimat, még azelőtt, hogy visszaejthettem volna azt a mélyebb vízrétegekbe. Felrobbant a víz és gyönyörű másfeles csuka táncolt zsinórom végén. Ez a tapasztalat arra sarkalt, hogy többször próbáljam közvetlenül a felszín alatt húzni a csalit. Különösen nagyon sekély, 10-20 cm körüli vizeken, de kiszögelések, vízbedőlt fák fölött is több szép csukát fogott nekem ez a módszer. Érdemes tehát ezt is kipróbálni.

Szalai Gábor

Ajánlott termék:

Booyah Boogie Bait

 

Megosztás
Van már ötleted karácsonyra?
Van már ötleted Karácsonyra? Nincs???? Nekünk van! Lindy fishing Handling Gloves
   2015-11-24    Cikkek, tesztek