Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Spinnerbait csalikkal hazai vizeken

  •  Cikkek, tesztek
  • 2012-04-19 00:00:00
Booyah Pond Magic és Booyah Pikee műcsalik tesztje
A spinnerbait csalik már jó pár éve kaphatóak a hazai piacon, habár elterjedtségük és népszerűségük meg sem közelítik a nyugati országokra jellemző mértéket. Ezek a különleges hibrid műcsalik a tengerentúlon minden pergető horgász alapfelszerelésének részei; az amerikai piacon hihetetlen a kínálat ebből a számunkra még mindig kicsit furcsa, igazából semmire sem hasonlító csalétekből. De vajon mi is pontosan a spinnerbait? És van-e létjogosultsága a hazai vizeken?

Az első benyomás

A spinnerbait csalik lényege, hogy két önmagában is fogós műcsali típus sajátosságait ötvözik. Ezek a csalik egy vagy két (vagy akár több!) tandem körforgóból, egy nehezékkel szerelt horogból és az arra erősített lágy szilikon szalagokból állnak. Az eredmény egy bizarr külsejű, de a vízben rendkívül nagy rezonanciát keltő, rendkívül fogós műcsali.

A különböző médiumoknak köszönhetően, már sok információval rendelkeztem ezekről a speciális kis „kütyükről”, mikor végre idehaza is be tudtam szerezni párat, és legelőször kezembe vehettem az amerikai Booyah Bait co. cég spinnerbaitjeit. Azt tudtam, hogy feketesügérre és csukára lehet elsősorban eredményes a spinnerbait, így a csukákat vettem célba. Tavaly nyár végén célzottan tesztelési szándékkal horgásztam végig több napot is Booyah műcsalikkal, és az eredmény nem maradt el.

Kétféle csalit teszteltem: a spinnerbait mércével mérve kifejezetten apró, könnyűpergetéshez szánt Pond Magic-et, valamint az igazán nagy csukáknak szánt Pikee névre keresztelt óriást.

 

A Booyah Pond Magic

A Pond Magic mindössze 10 gramm, így a könnyű pergetés szerelmeseinek jelenthet érdekes alternatívát. A csali Mustad Ultra Point horgokkal kerül forgalomba. Vonzereje a két különböző méretű és formájú – és így két különböző vibrációt leadó – körforgó kanálnak, valamint a hatvan darab ultra-lágy szilikon csíknak köszönhető. Az egyágú horogra öntött nehezék pedig élethű 3D szemeket kapott a még csalogatóbb hatás kedvéért. A csali sokféle attraktív színben kapható, amik közül én a Grasshoppert, a Firefly-t és a Red Ant-et tartom igazán nyerőknek.

 

A Booyah Pikee

A Pond Magic-kel ellentétben a Pikee egy sokkal robosztusabb, már-már ijesztően nagy spinnerbait, de tapasztalatból mondom, hogy nem kell tőle félni, bátran fel kell tenni és ki kell próbálni. Mint tudjuk a csukának nincs olyan hogy „túl nagy” falat; ha kellően jó a csalink mozgása, akkor a kisebb csukák is odavágnak egy ilyen hatalmas spinnerbaitnek is. Én több kisebb csukát is fogtam ezekkel a csalikkal, ami nem lehet véletlen. Ugyanakkor a csali méretei egyértelműen arra predesztinálják a Pikee-t, hogy a nagyobb csukák hatásos fegyvere legyen belőle.

A nevéből is adódik, hogy a gyártó kifejezetten csukára ajánlja ezt a spinnerbaitet, és olyan tulajdonságokkal vértezték fel azt, hogy a legnagyobb csukák megfogására is alkalmas legyen. Ilyen plusz például a minden egyes Pikee-hoz tartozó harapásálló előke; műcsali mellett ugyanis a dobozban találunk egy Vibra-FLX 45 előkét is, ami a kapitális csukák félelmetes harapásának is garantáltan ellenáll.

A csali hullámzó víz alatti akciójáért a 80 szál lágy szilikonból alkotott „szoknya” felel, a lomha, erősebb rezgéseket pedig két darab levél alakú kanálvillantó adja le. A Pikee súlya 24 gramm, ami már egy teljesen más felszerelés használatát teszi kötelezővé a horgász számára. Amíg a Pond Magic esetében egy medium-light bottal tudunk legkényelmesebben horgászni, addig a Pikee-hoz már egy erősebb medium-heavy bot legalább szükséges. A csodálatos színekben pompázó szilikon szalagok, a hatalmas szemekkel ellátott fej természetesen itt is alapfelszereltség. Egy igazi csukafogó szerkezet ez, amit ráadásul nagyon könnyű használni.

 

 

Élesben

A horgászatok során szerezett tapasztalataim azt mutatják, hogy a különleges spinnerbaiteket igenis szeretik a csukák. Sőt, az újdonság erejével csaptam be velük megannyi szép halat intenzíven horgászott vizeken is.

Vezetési technika terén semmi ördöngösséget nem kell alkalmaznunk a spinnerbaitekkel. A lassú, egyenletes bevontatás a legcélravezetőbb módszer a legtöbb esetben. Persze, ha ez nem működik, akkor jöhetnek a trükkök: a megállítás, és megejtegetések. Horgászat közben a spinnerbait egyébként tipikus „körforgós” élményt nyújt a horgászoknak, ugyanazt az ellenállást érezzük zsinórunk végén, mintha csak egy körforgóval pergetnénk. Ha valami vízinövény vagy uszadék megbénítja csalink mozgását, azt természetesen azonnal érezni is fogjuk a kezünkben.

A Pond Magic-et inkább a sekélyvizű holtágakra, mellékágakra, kis tavakra ajánlom. A nevéből is adódik (tavacska varázslat), hogy a gyártó is inkább a kisebb tavakra találta ki ezt a rendhagyóan finom pici spinnerbaitet. A nem túl mély vizeken a vízoszlop teljes magasságát át tudjuk vizsgálni vele. Könnyű, de jól dobható, és kellően lassan vezethető ahhoz, hogy a lesben álló csuka alaposan megnézhesse és utolérhesse.

A Pikee ezzel szemben súlyából adódóan már a nagyobb, mélyebb tavon is megállja a helyét. Sőt, akár folyón is, ha nem túl nagy a sodrás. Én például a Bodrogon nagy megelégedéssel használtam part menti pergetéshez.

 

Konzekvenciák

Mindent összevetve tehát a bevezetőben feltett kérdésemre, miszerint „van-e létjogosultságuk a spinnerbaiteknek a hazai vizeken?” – a válasz egyértelműen igen. Fogtam a csukákat velük folyón és holtágakon egyaránt, nagyszerű élményeket, tapasztalatokat szerezve használatuk közben.

Persze megannyi jól bevált kanálvillantónk mellett, az ember joggal érzi úgy, hogy felesleges egy ilyen újdonsággal pergetni. Éppen ezért elsősorban a kísérletezőbb kedvű, újdonságokra nyitott pergető horgászoknak ajánlom a spinnerbaiteket, valamint azoknak, akik előszeretettel pergetnek körforgókkal.

Talán a körforgók azok a csalik, amikkel leginkább eredményesek lehetünk csukákra, és amiknek a használatát talán a legkönnyebb elsajátítanunk. Sok pergető horgász pont ezért ódzkodik a forgóktól, mert túl egyszerű a használatuk, és mert semmi kihívást nem jelent a horgász számára – mindamellett a csukák pedig imádják. A Booyah spinnerbaitjei ugyanazt tudják, amit minden fogós körforgó, és még sokkal többet is annál.

Ezek a csodálatos színekbe öltöztetett, lágy szilikonnal ellátott, élethű kidolgozású csalik az élővizekben fellelhető táplálékhalakat hivatottak utánozni. A külső dizájn és a gondos tervezés, napjaink egyik legtartósabb és legfogósabb műcsaliját eredményezi, amik extrém módon kitolják fogási esélyeinket.

Szalai Gábor László

 

A cikk megjelent a Fishing & Hunting 2012. áprilisi számában.

 

Ajánlott termékek:

Booyah Pikee

Booyah Pond Magic

Booyah Pond Magic Boogee Bait

Booyah Pond Magic Buzz

Booyah Pond Magic Real Craw

 
Megosztás
Lassan kezdődik a csukázás - Spinnerbait a legjobb választás!
Booyah Tandem Blade prémium kategóriás spinnerbait: minőségi Mustad Ultra Point horgok, rozsdamentes acélváz, igazi ékszernek minősülő kanalak, 3D realisztikus piros szemek, 50 szál Bio-Flex szilikon szoknya exkluzív színekben.
   2015-09-28    Cikkek, tesztek