Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Fred Arbogast az egyike volt a korai wobblergyártás úttörőinek. Mint megannyi társa, ő is saját magának, hobbiból kezdett műcsalikat fabrikálni. Akkoriban a Goodyear gumiabroncs-gyártó cégnek dolgozott szülővárosában az Ohio állambeli Akronban. A wobblerei komoly népszerűségre tettek szert a környéken, s egyre több horgászüzlet rendelt tőle eladásra is műcsalikat. Az újonnan jött népszerűséggel felfegyverkezve, s bízva a wobblerei hatékonyságában, kelendőségében, felmondott munkahelyén és főállású műcsaligyártó lett. Ekkor még csak 1926-ot írtunk!

Két évvel később hivatalosan is megalakult a Fred Arbogast Company. Az első műcsali a Spin-tail Kicker nevű modell volt, mely azonnal meghozta a népszerűséget, és Arbogast szélesebb körű ismertségét. Ez nem fából készült, hanem fémötvözetből, így inkább hasonlított egy korai villantóra, mint wobblerre. Aztán sorra jöttek az újabb modellek, egyre több méretben is készültek a műcsalik.

1938-ra datálódik a "Hula Skirt", ami egy speciális szoknyaszerű műcsali kiegészítő. Sikerének kulcsa az volt, hogy mindenféle más műcsalira is fel lehetett applikálni, cserélhető volt, sokféle színben, méretben volt kapható, és kapható ma is.  

Fred Arbogast egyébként kiváló horgász volt, és casting versenyző. Többszörös amerikai bajnok (1922, 1923, 1924), és 1924-ben megdöntötte a casting távdobó világcsúcsot is 250 lábbal. Imádta figyelni a fekete sügereket, ahogy a vízfelszínen rabolnak, s ennek hatására kezdett "topwater", azaz kifejezetten felszíni műcsalikat gyártani.

A Jitterbug, vagy a Hula Popper ma is a világ legnépszerűbb felszíni műcsalijai között szerepel. Népszerűségük töretlen, és mai napig odavarázsolják a horgászok arcára a mosolyt, amikor a felszín megtörik, és a ragadozó látványos rablással ragadja el a csalit. Ez az érzés az, mely a profi és a kezdő horgászokat is magával ragadja, és ezek a fröcskölő rablások mutatják, miről is szólnak az Arbogast wobblerek.